Learning for life: Stress fractures

Lifelong learning and continuing professional development are the processes
by which professionals, such as nurses, develop and improve their practice.

There are many ways to address CPD: formally, through attending courses, study
days and workshops, or informally, through private study and reflection.

Reading articles in professional journals is a good way of keeping
up-to-date with what is going on in the field of practice, but reflecting on
and identifying what you have learnt is not always easy.

These questions are designed to help you to identify what you have learnt
from studying the article.

They will also help you to clarify what you can apply to practice, what you
did not understand and what you need to explore further.

1. What injury is the main cause of training days lost to the military?

a) Strain and sprains
b) Slips, trips and falls
c) Overuse
d) Head injuries

2. When are stress fractures more commonly seen? After week:

a) 2
b) 3
c) 4
d) 5

3. Running is the major cause of which type of stress fracture?

a) Tibia
b) Fibula
c) Tarsal
d) Metatarsal

4. Elimination of running on which type of surface decreases incidence of
stress fractures?

a) Concrete
b) Tarmac
c) Grass
d) Rugged terrain

5. Which item moved over the skin exacerbates the pain of stress
fractures?

a) Stethoscope
b) Tuning fork
c) Metal knife
d) Patella hammer

6. Which of the following was NOT an agency in the healthcare pathway?

a) Rehabilitation
b) Fracture clinic
c) Welfare
d) Physiotherapy

7. Six sessions of what treatment were given?

a) Reflexology
b) Massage
c) Ice therapy
d) Faradism

8. In Phase 1, how is aerobic fitness maintained?

a) Swimming
b) Running
c) Step exercise
d) Cycling

9. What alternative exercises are recommended to be added to the weekly
training schedule?

a) Swimming and cycling
b) Weight training
c) Aerobics
d) Skipping

10. Which one of the following was NOT a recommendation?

a) Recruits should be made aware of the physical demands
b) Pre-enlistment training schedule
c) Nurses CPD
d) Pre-enlistment bone scan

Feedback

1. c); 2. d); 3. a); 4. a; 5. b); 6. b); 7. c); 8. d); 9. d); 10. a) It may
be worth finding a sports physiotherapist and discussing stress fractures,
their incidence, prevention and treatment, then considering how relevant it is
to your area of practice. Consider also some of the other common injuries that
occur with exercise and sport and the role of the OH nurse. Discuss this with
your clinical supervisor or a respected colleague.

Comments are closed.